Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uientrekken Van de Langenberg Landbouw

Uientrekken Van de Langenberg

Uientrekken, zo wordt het oogsten van uien genoemd. Met een speciale machine wordt het loof van uien opgezogen en door grijpers vastgepakt. Vervolgens worden de uien van de grond getrokken.

Bij Van de Langenberg Landbouw aan de Loonse Molenstraat in Loon op Zand zijn de uien op 21 augustus geoogst. Men was voor 9:00 uur begonnen. Toen ik vanuit het dorp richting Loons Hoek fietste kwam mij de geur van uien tegemoet. Persoonlijk heb ik geen hekel aan deze geur. Uien zijn heerlijke smaakmakers in de keuken.

Jochem Van de Langenberg sneed een uit door om te laten zien hoe mooi ze zijn. Hij vertelde dat uienteelt een lastige teelt is. Uit ervaring weet ik dit In mijn moestuintje in een hoekje van onze tuine heb ik ook uien geprobeerd te telen maar dat was geen succes.

Na de oogst hebben de uien op grond gelegen om te drogen. Via speciale machines worden de uien geraapt. Langs de tractor met de opraper rijdt een andere tractor met een grote bak. Het is mooi om te zien dat de tractoren zorgvuldig synchroon rijden en soms even niet om de bak volledig gevuld te krijgen. Als de bak vol is gaat deze naar de boerderij. Vervolgens gaan de uien op een lopende band waar stenen en andere ongeregeldheden verwijderd worden. Dat gebeurt met de hand. Het is een stoffig werk.
Tot ’s avonds laat is er gewerkt. Pas om 23:30 uur werden de werkzaamheden gestaakt. Heel wat uien zijn in grote vrachtwagens afgevoerd. Een gedeelte van de uien zijn bij de boerderij te koop (verkoopprijs is € 1,30 per kg). Ze zijn ook te koop bij Ons Erf , Kuil 31, Udenhout.

Ik mocht wat uien meenemen. Mijn vrouw en ik hebben ze gebruikt bij het bereiden van maaltijden. Ze zijn heerlijk. Misschien een idee voor de plaatselijke horeca: authentieke Loons uiensoep. Natuurlijk mag in het recept een flesje Brand Zwaar blond (een bier met Loonse roots) niet ontbreken… 🙂

De foto’s zijn gemaakt op 21 en 30 augustus 2022.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?