Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wespennest Van Hornestraat Loon op Zand

Wespennest

Er is een groot grondwespennest in de Van Hornestraat, was de melding die ik kreeg. Ter plekke bleek dat er inderdaad een groot wespennest in de grond zit langs een bospad net achter een hek van een achtertuin van een huis aan de Van Hornestraat. Voor het maken van foto’s mocht ik in de tuin komen. Omdat het wespennest vrij diep in de grond zit in een donker gat viel het niet mee om er mooie foto’s van te maken. En eerlijk gezegd durfde ik ook niet te dicht bij het nest komen. Wespen doen meestal niets als je ze met rust laat en rustig blijft als ze in de buurt zijn. Mijn hand met mijn mobiel in het gat steken zou door de wespen aangemerkt kunnen worden als een aanval op het nest. De wespen gaan dan in de verdediging. Niet gedaan dus. In plaats daarvan de telelens van mijn mobiel gebruiken,  gepaste afstand houden en rustig bewegen.

Het nest is recent wat uitgegraven, waarschijnlijk door een vos of een das, die op de geur van het nest is afgekomen. Via het internet kwam ik er achter dat zowel vossen als dassen graag larven van wespen eten. Beide diersoorten komen vrij veel voor in de omgeving van Loon op Zand.
Een klein gedeelte van het nest ligt wat verder, vermoedelijk door de vraat. Hier kon ik wel goed foto’s van maken. Mooi om te zien is dat het raat van het wespennest bestaat uit fijngekauwde houtvezels wat een papierachtige indruk maakt. Het is dus niet gemaakt van was zoals bij bijenraten.

Wespen zijn overigens nuttige insecten. Ze eten veel andere insecten zoals vliegen en muggen en ruimen kadavers van kleine dieren op. Ze houden van zowel zoet als hartig. Limonade, bier en een broodje met ham of worst trekt ze aan.  Iets om rekening mee te houden. Ze cirkelen rond glazen en als je een slok wilt nemen moet je oppassen. Sommige mensen kunnen een heftige allergische reactie krijgen als ze gestoken worden door een wesp. Een bierviltje op een glas leggen kan veel ellende voorkomen.

De foto’s en het filmpje zijn gemaakt op 13 augustus 2022.

Website Natuurpunt.be

Dit zijn de 5 grootste misverstanden over wespen

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?