Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je kunt ook een rechtstreektse donatie doen. Zie hier.

Stamhuys

Stamhuys

Sinds september 2017 is de woning behorende bij de voormalige huisartsenpraktijk aan de Van Rijckevorselstraat 6 omgedoopt tot het Stamhuys, nu 4 jaar geleden. Een goede reden om eens bij het Stamhuys op bezoek te gaan om foto’s te maken en om van Jeroen en Doeska van Stratum te horen wat hen in Loon op Zand gebracht heeft. Zelf komen ze uit Biezenmortel en Biest-Houthakker. Ze waren al een tijdje op zoek waren naar een dorp rondom Tilburg voor het vestigen van een gezinshuis. De keuze is op Loon op Zand gevallen omdat de voormalige dokterswoning een grote tuin en voldoende slaapkamers heeft. Maar ook omdat een vrij rustig dorp is waar niet op elke hoek een koffieshop te vinden is. 😊 De kern van Loon op Zand is zodanig omringd door natuurgebieden dat een flinke groei uitgesloten is. Het is een stabiele omgeving waar de kinderen waar zij voor zorgen kunnen gedijen. De locatie midden in het dorp is voor hen perfect. Anders dan het geval zou zijn bij een afgelegen boerderij kan op korte afstand boodschappen worden gedaan of een ijsje worden gescoord.

Waarom zijn jullie een gezinshuis gestart? Na een wereldreis te hebben gemaakt met zijn tweeën wilden Jeroen en Doeska samen iets anders gaan doen. Ze volgende een opleiding gericht op het omgaan met gehandicapten. Ze wilden het echt anders doen en een gezinshuis leek hen wel wat. Wat ze niet wilden is dat “cliënten” hun ziel en zaligheid moeten prijsgeven en alles van hen bekend is bij de zorgverleners en dat na 8 uur werken de deur wordt dichtgedaan om vervolgens soms pas na een paar dagen weer contact te hebben. Dat moet anders was hun gedachte. Meer band opbouwen is voor de kinderen veel beter. Dit kan alleen door te leven in een groot gezinsverband en het verlenen van zorg niet te zien als werk maar als een manier van leven.

Er zijn verschillende kinderen waaraan zorg verleend wordt. Kinderen met een lichte verstandige handicap en kinderen die uit huis geplaatst zijn. Door middel van een strakke structuur en professionele begeleiding probeert het echtpaar Van Stratum de laatste groep kinderen verder te helpen in hun leven. Deze kinderen hebben baat bij een veilige omgeving.

Bij het Loons Lokaal wordt aan kinderen met een verstandige handicap dagbesteding aangeboden gericht op de ontwikkeling van deze kinderen. De dagbesteding kan afhankelijk van de ontwikkeling van het kind ook elders plaatvinden. Jeroen en Doeska benadrukken dat vooral maatwerk wordt geboden.

Binnen het Stamhuys wordt zo veel mogelijk een normaal gezinsleven nagestreefd waarbij de kinderen hun taken hebben. De kinderen hebben inbreng bij wat gegeten wordt en verwacht wordt dat ze een daarbij een steentje bijdragen. Voorwaarde is wel dat er gezond gegeten wordt en dat ook altijd groente op tafel komt. Natuurlijk zijn er net als in andere gezinnen zo nu en dan spanningen en klappen ook wel eens de deuren. Ook het weer goedmaken hoort bij het leerproces. Overigens heeft een oud huis stevige deuren, maar dat neemt niet weg dat men zuinig is op “de oude dame”.
Er wordt zorg verleend aan 8 kinderen. Daarnaast hebben Doeska en Jeroen zelf ook 2 kinderen. Alle kinderen hebben een eigen slaapkamer. Het is niet voor niets dat ze een tijdje gezocht hebben naar een groot huis.

Op mijn vraag of ze nog wat kwijt wilde voor het verhaal bij de foto’s vertelt Jeroen dat het Buurtkamer over een tijd gebruik mag maken van een ruimte bij het Stamhuys, zo doen ze iets terug richting de gemeenschap. Doeska doet het zeer dat de behoefte aan gezinshuizen veel groter is dan dat er plaats is. Zowel Jeroen als Doeska roepen ouders die dit willen en er de ruimte voor hebben kinderen op te nemen in hun gezin. Jeroen biedt aan uit te leggen hoe je dat financieel kunt regelen.

De foto’s zijn gemaakt op 2 september 2021

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?