Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Stambacht, dagbesteding in Loon op Zand

Stambacht dagbesteding

Op het bedrijventerrein De Hoogt in Loon op Zand is Stambacht gevestigd aan De Hoogt 31a. Stambacht is een op competentie gerichte sociale werkplaats voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze jongeren en volwassenen worden deelnemers genoemd. De achterliggende gedachte is dat men de deelnemers op een zo gelijkwaardig niveau wil laten leren, werken en leven binnen de werkplaats.

Verschillende karakters verdiepingen
De werkplaats kent een tweetal etages. De begane grond is een echte werkplaats. Er zijn machines aanwezig voor het bewerken van hout en metaal. Hier worden (grotere) constructies gemaakt. Mees Koudijs is degene die hier alles in goede banen leidt. Er wordt geleerd veilig om te gaan met machines en om samen grotere projecten te realiseren. Zo heeft men een rijdend spookhuis gemaakt en ook een metalen boot helemaal geschuurd en daarna varend naar Drimmelen gebracht. Mees heeft aanvankelijke een opleiding gevolgd tot meubelmaker, maar de zorg trok hem harder. Bij Stambacht kan hij een en ander combineren.
Op de eerste verdieping heerst een meer huiselijke sfeer. Mieke van der Velden-Van Beers is hier degene die stempel op het geheel drukt. Mieke is een echte Loonse. Ze is er eentje van de melkboer, zoals ze zelf zegt. Met haar had ik een wat uitgebreider praatje.

Het verhaal van Mieke
Stambacht is in februari 2022 gestart. Mieke is vanaf de opzet van het bedrijf betrokken geweest bij de plannen (Stambacht is nauw verbonden met Stamhuys in de Van Rijckevorselstraat). Ze werkte bij ASVZ in Udenhout (ook wel bekend als Vincentius) als begeleidster van woongroepen. Een jaar geleden belde Jeroen van Stratum van het Stamhuys haar met de vraag of ze zin had om Stambacht mee op te bouwen. Deze kans greep ze met beide handen aan omdat ze bij de woongroep haar creativiteit niet kwijt kon. En ook omdat er niet zo veel banen beschikbaar zijn als begeleider in een dagbesteding. Veel wat gebeurt op de 1e verdieping is door haar bedacht. Wel zijn veel producten die bij Stambacht geproduceerd worden een combinatie van activiteiten die op beide verdiepingen worden uitgevoerd. Stambacht voert ook werkzaamheden uit voor andere bedrijven. Zo worden voor een nabijgelegen bedrijf verpakkingswerkzaamheden uitgevoerd. Terwijl ik er was werden ook werkzaamheden verricht voor de Loonse Dorps Kwis.

Omvang groep
Bij Stambacht zitten ze nog lang niet tegen het aantal deelnemers dat begeleid kan worden. Naast Mieke en Mees is ook Sam werkzaam als begeleider. Mieke geeft aan dat een beetje zoeken is tussen de grootte en de dynamiek van de groep. Het idee is niet te snel te groeien om zo steeds aan elkaar te kunnen wennen. De dagbesteding bij Stambacht is een tool legt Mieke uit tot verdere persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers, die zich kunnen bekwamen in houtbewerking, handvaardigheid, koken, lasersnijden en tal van andere ambachten. Het is overigens geen hobbyclubje, zegt Mieke, het de bedoeling om de deelnemers uit te dagen, competenties te leren en “ze uit hun hoofd te halen”.

Stoplicht
De deelnemers zijn tussen 9 en half 5 bij Stambacht. Zo tegen 4 uur wordt er opgeruimd en daarna de dag geëvalueerd. Wat hebben we vandaag gedaan? Gaan we vandaag op groen, of was het rood, oranje, of was het echt helemaal zwart? Op die manier wordt geprobeerd de deelnemers beter om te gaan met emoties en deze tot uitdrukking te brengen.
Voor mij is het duidelijk dat de deelnemers veel plezier hebben bij hun werkzaamheden.

De foto’s zijn gemaakt op 27 september 2022.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?