Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Loonse Kerstklokkenloop, deel 10 – Kleding

Josje Bernaards maakt kleding voor de Loonse Kerstklokkenloop

Er zijn veel mensen betrokken bij de voorbereiding van de Loons Kerstklokkenloop. Heel wat uren worden besteed voor de 3 uur dat de Loonse Kerstklokkenloop duurt. Maar in die 3 uur is er dan ook heel veel te zien en te beleven.

Één van de vrijwilligers is Josje Bernaards. Josje is geen onbekende in loon op Zand. Jarenlang heeft ze voor de klas gestaan bij basisschool De Lage Weijkens. Als jonge vrouw van 20 jaar kwam ze van Tilburg naar Loon op Zand. Het werken in een dorp als Loon op Zand trok haar.

Al heel wat jaren maakt Josje kleding voor de deelnemers voor de Loonse Kerstklokkenloop. De eerste twee edities werd de kleding gehuurd. Dat werd wat te prijzig. Op verzoek van Gerry Govers (Josje en zij waren lid van hetzelfde gospelkoor) ging Josje de kleding maken. Heel wat uren besteedt zij hier aan. Ze doet dit gelukkig niet alleen. Ook anderen stellen met naald en draad hun tijd beschikbaar. Daartoe behoort ook Mientje van Empel, die ook op de foto’s staat. Mientje helpt nu voor de derde keer mee en Josje is heel blij met haar hulp.

Al maanden voorafgaand aan de Loonse Kerstklokkenloop is Josje bezig. Haar woonkamer verandert gedeeltelijk in een naaiatelier.  Elke keer ontdekken Josje en haar groep dat er kleding verbeterd moet worden. Zo waren de jassen voor de mannen veel te kort.  “Het is voor schandaal” en de naaimachine werd gepakt om er een mouw aan te passen.

Tijdens het maken van de foto’s vertelt Josje verschillende anekdotes. Zo vertelt ze dat Gerrie met de pastoor stoffen ging inkopen.  Maar misschien was het beter geweest als Josje was meegegaan. “Er was veel te fijne stof gekocht voor Maria. Maria is van de arme komaf, die kan wel niet zo netjes bijlopen. Hele mooie stof pastoor, maar Maria krijgt dat niet. Maria was hartstikke èèrm.”  Vervolgens maakten Josje de kleding van Maria van eenvoudige gordijnstof.
In de loop der jaren is er steeds meer kleding aangemaakt en oude kleding op maat gemaakt voor deelnemers. Overigens is het niet alleen kleding die gemaakt wordt. Ook andere zaken worden gemaakt waaronder gordijnen voor schilderijtje. De stoffen zijn grotendeels geschonken door sponsoren.

Er wordt veel werk gemaakt van de kleding. Zo is er een heuse studie gemaakt naar de kleding In het Midden Oosten in die tijd. Het moet er allemaal goed uitzien. Het maken van kleding heeft Josje zichzelf geleerd, ze is een echte autodidact. Vanaf haar 11e zat ze achter al achter de naaimachine.  

Het vele werk dat Josje en haar mede kleermakers doen is voor het grootste deel verborgen, het resultaat niet. Daar mag ze terecht trots op zijn.

Na de dames bedankt te hebben voor het maken van de foto’s wens ik ze succes met al het werk dat zo nog te doen hebben. Het is mooi om te zien dat zo veel mensen zich inzetten voor de Loonse Kerstklokkenloop.

De foto’s zijn gemaakt op 12 december 2022.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?