In de Loonse en Drunense Duinen is vlak bij het kerkdorp Loon op Zand een start gemaakt met een project voor het herstel van natuurwaarde.
Miljoenen Amerikaanse eiken gaan tegen de vlakte kopte het Brabants Dagblad op 16 juni 2024. Zo dramatisch is het echter niet legde boswachter Jan Verhagen tegenover de fotograaf van Loonsfotowerk.nl uit. Het aantal bomen dat verwijderd wordt is aanzienlijk minder.
De werkzaamheden worden vooral uitgevoerd langs de randen van de paden. Hierdoor vallen ze wel op en geven ze overlast aan wandelaars, ruiters en fietsers.
Waarom moeten de Amerikaanse eiken weg? Het antwoord op deze vraag is dat de Amerikaanse eik (met grote spitse bladeren) een exoot is, dat wel zeggen een plant die van nature hier niet thuis hoort. Zo’n 100 jaar geleden is de boom aangeplant zonder dat men zich realiseerde dat dit grote gevolgen zou hebben voor de biodiversiteit. Op de inlandse Hollandse (met kleine afgeronde blaadjes) eik leven zo’n 450 verschillende insecten, op de Amerikaanse eik zijn dat er slechts 13. Tel daarbij op dat de Amerikaanse eik snel groeit en een breed bladerendek vormt waardoor er veel minder onderbegroeiing is dan is het snel duidelijk dat deze bomen zorgen voor een verarming van een bos.
Ingrijpen in de natuur is altijd lastig, zegt de boswachter. Wanneer doe je het goed? Dat weet je pas na zo’n 30 jaar. Natuurmonumenten heeft geprobeerd of minder ingrijpende maatregelen werkten. Dat was niet het geval.
Er is veel aan gelegen om een vitaal bos te krijgen dat er ook goed uitziet. Om die reden worden de gebieden waarin gewerkt wordt niet helemaal kaal gemaakt. Een aantal karakteristieke (kastanje)bomen blijven staan. Deze zijn gemerkt met een blauwe stip.
Voor meer informatie zie hier.
De foto’s zijn gemaakt op 16 en 17 juli 2024.