Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Loonse Kerstklokkenloop, deel 11 – interview Gerry

Gerry Govers

Gerry Govers is de drijvende kracht achter de Loonse Kerstklokkenloop. Op mijn verzoek legt ze voor degene die niet weet wat dat is uit wat de Loonse Kerstklokkenloop inhoudt.

Het is een route door de kern van Loon op Zand met voorstellingen in kerstsfeer in de buitenlucht en binnen. De voorstellingen worden verzorgd door amateurs en professionals door elkaar. Zo is er een professioneel gospelkoor dat al voor de 5e keer komt. De kerk zit dan bomvol, die puilt dan uit!  De route is versierd en uitgelicht. Koren, artiesten, steltenlopers, zandkunstenares Rosa van der Vijver en heel veel meer, te veel om op te noemen. Je moet gewoon komen kijken en je laten verrassen.

Ze is er veel tijd mee bezig. Maanden van tevoren wordt ermee begonnen. Nu, de week voor de loop, is ze er fulltime mee bezig en regelt ze als een echte manager het hele gebeuren. De hele dag heeft ze overleg en haar telefoon maakt overuren. Ondanks dat ze het heel druk heeft laat ze zich niet knettergek maken. Het organiseren van de Kerstklokkenloop vindt ze heel leuk. Dit jaar is het voor de 10e keer dat deze gehouden wordt en steeds probeert ze alles nog beter te laten verlopen dan de keer daarvoor. In 2004 heeft Gerry het opgezet. Eerder was ze gaan kijken in Berkel-Enschot en toen dacht ze: zoiets zouden we in Loon op Zand ook moeten hebben. Ze bedacht dat ze heel veel vrijwilligers moest hebben, maar waar haal je die vandaan vroeg ze zich af. Gerry was destijds voorzitter van het gospelkoor en het lag voor de hand dat ze de leden vroeg of zij een helpende hand wilden bieden. Een aantal leden waren bereid om in het bestuur te gaan zitten want Gerry kon niet alles in haar eentje aansturen. Vervolgens ging ze naar De Kiosk waar Fred van der Velden kroegbaas was. Daarvoor had Fred een aantal keren ‘de Kroak’ georganiseerd. Op die manier kende hij veel vrijwilligers. Fred moest er even over nadenken, maar al snel stemde hij in.
In 2004 werd dus de eerste loop gehouden. De insteek was dat het om het jaar gehouden zou worden. Het was in 2004 een groot succes. Zo groot, dat aangestoken door het enthousiasme van vrijwilligers, deelnemers en sponsoren, besloten werd in 2005 opnieuw een Kerstklokkenloop te houden. “Het zit er dan goed in.”, aldus Gerry. De organisatoren merkten dat het toen al aan het groeien was. De voorbereiding kostte zo veel tijd dat ze er zo’n anderhalf jaar mee bezig waren. De tijd tussen de edities werd daarom weer verhoogd naar om de 2 jaar. Dit jaar is het voor de 10e keer. Door de Coronapandemie kon het evenement in 2021 niet doorgaan en is het een jaar opgeschoven.
De werkploeg, die alle stallen zetten en andere bouwactiviteiten voor hun rekening nemen, is niet wezenlijk gewijzigd. De meesten werken voor de 10e keer mee. Een groot verlies voor de Kerstklokkenloop was het overlijden van Jan van Gorkum. Aan hem heeft Gerrie heel veel steun gehad. Jan had de plaats overgenomen van Fred in het bestuur en deed veel. Met hem heeft Gerrie veel plezier gehad. Na het overlijden van Jan nam Fred weer plaats in het bestuur.
Het interview met Gerry is wandelend afgenomen op weg van de pastorie naar ’t Benkske. De bouwploeg heeft daar een koffiepauze. Op verschillende plekken in het dorp mag Gerry op de koffie komen met vrijwilligers als het koud is.
Na een lekker bakje is het interview voortgezet. Hoeveel tijd ben je nu met de Kerstklokkenloop bezig was mijn vraag. “Is dat niet de hele dag?”. Gerry bevestigt dat ze op dit moment niets anders meer doet. Zij en Fred zijn samen heel druk bezig. “Het aantal uren is niet te tellen”. Ze zijn al maanden bezig, maar nu is het allemaal heel hectisch. Terug filmend constateert Gerry dat al vanaf maart de trein voor haar aan het rijden is. Na afloop van de Kerstklokkenloop krijgen de sponsoren, vrijwilligers en deelnemers een bedankje en in februari van het volgend jaar begint het weer te lopen.
Blijf je het nog 10 edities doen, is mijn vraag. “Over de tijd dat ik ermee door blijf gaan moet ik nadenken, eerst laat ik de 10e editie voorbij gaan” Ze vervolgt met: “Ik heb er nog steeds heel veel plezier in. Je doet het voor de bezoekers en de saamhorigheid in het dorp. “  
Wat wil je nog kwijt is mijn laatste vraag. Gerry is heel blij met alle steun die de Kerstklokkenloop krijgt van sponsoren en vrijwilligers. Je moet zeker bij Het Witte Kassteel gaan kijken. Er is veel, heel veel. Gerry kan en wil ook niet alles benoemen. “Bezoekers moeten ook worden verrast door alles wat er te zien is.”, herhaalt ze.

Als laatste merkt ze op dat de voorbereiding goed verloopt. Wel vindt ze het jammer dat de organisatie nog vrijwilligers te kort komt aanstaande zaterdag. Er zijn veel plaatsen waar nog wat handjes nodig zijn tijdens de loop. Dus als je zaterdag wilt helpen, je bent van harte welkom.

Uit de foto’s die ik op 12 december 2022 heb genomen blijkt dat Gerry de hele dag bezig is met overleg. ’s Avonds is er een bestuursvergadering in de pastorie, het hoofdkwartier van de Loonse Kerstklokkenloop.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?