Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je kunt ook een rechtstreektse donatie doen. Zie hier.

Bestrijding vleesvliegen bij schapen

Bestrijding vleesvliegen bij schapen

De schapen van De Lachende Ooi heb ik al diverse keren gefotografeerd. Het altijd bijzonder als je een kudde tegenkomt. De schapen worden ingezet voor landschapsbeheer, de herders hebben veel verstand van ecologie.

Het was heel toevallig dat ik aanwezig was bij het behandelen van een kudde ter voorkoming van huidmadenziekte of myiasis zoals dit ook genoemd wordt. Het ging om een kudde tegen de duinrand in de buurt van De Rustende Jager Het viel mij op dat de schappen met zijn allen op een kluitje stonden, terwijl ik een dag eerder gezien had dat ze verspreid in de wei stonden. Nieuwsgierig zoals ik ben, stapte ik er op af. De herders legden uit dat ze de schapen aan het behandelen ter voorkoming van huidmadenziekte.

Schapen zijn tamme en makke dieren, maar ook voor hen geldt de wet: eten of gegeten worden. Zo nu en dan is in de publiciteit dat een lam is aangevallen door een wolf of een hond. Wat niet in het nieuws komt zijn de talloze aanvallen van vleesvliegen op schapen, of beter gezegd de maden van de vlieg met de Latijnse naam Lucilia sericata. Het is een algemeen voorkomende bromvlieg met een groenblauw en soms goud glanzend lijf. De vliegen komen af op rottend vlees en je ziet ze vaak bij warmer weer in de buurt van GFT-containers…
De vlieg legt eitjes in de vacht van de schapen. De larven (maden) die uit de eitjes komen voeden zich met vlees van levende dieren. De aangetaste schapen kunnen hierdoor overlijden.

Er zijn methoden om dieren die last hebben van deze dierziekte te behandelen, maar voorkomen is natuurlijk beter. Daarvoor wordt een geurstof op de wol te gespoten. Het gaat daarbij om een natuurlijke stof met een geur die doet denken aan citronella. Deze geur houdt de vliegen op een afstand op eenzelfde wijze waarop wij mensen muggen weren.
De behandelde schapen worden gemerkt met een blauwe kleurstof zodat te controleren is dat alle dieren hun behandeling gehad hebben. In groepjes worden de schapen een voor een voorzien van de geurstof. Zwarte schapen worden als eerste behandeld omdat de blauwe kleur niet te zien is op de zwarte vacht.
Via de foto’s kunnen jullie zien hoe het een en ander in zijn werk gaat.

De foto’s zijn gemaakt op 4 juli 2022.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?