Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vrij vliegende vogels Loon op Zand

Ara nobilis

Veel inwoners van Loon op Zand kennen Bram van Beers. Hij heeft een hele tijd een hondentrimsalon gehad aan het Oranjeplein. Door omstandigheden heeft hij het trimmen van honden gestaakt. Zijn hart voor dieren klopt echter nog steeds. Naast Fox Terriërs hebben Bram en zijn partner Jill Arninkhof papegaaien. Deze worden gehouden in een grote volière. Het bijzondere is dat de vogels heel regelmatig vrij mogen rondvliegen. Het duurde een tijdje voordat de vogels hieraan gewend waren. Dat gold ook voor de Loonse gemeenschap. In het begin waren sommige vogels langer weg en maakten Bram en Jill zich ongerust. Tegenwoordig vliegen de papegaaien nog steeds rond, maar komen ze terug naar huis als ze geroepen worden door hun verzorgers.

Bram legde uit dat de papegaaien die hij heeft vooral een Zuid-Amerikaanse herkomst hebben en hier in Nederland gekweekt zijn. Het gaat om een blauw-gele ara, en soldaat ara een edel papegaai, een patagonische rotsparkiet en 2 ara nobilis. Die laatste soort zijn de kleinste ara’s die er zijn. Het is een koppeltje en Bram en Jill hopen dat deze nakomelingen krijgen.

Bij toeval ontdekte Bram dat de ara nobilis die hij destijds had naar hem luisterde. De vogel was tam en vloog steeds door de kamer. In de winter (op kerstdag) ontsnapte de kleine ara het huis uit. Hij vloog steeds hoger de sneeuw in. Nadat Bram hem riep, kwam hij naar beneden en ging op zijn vinger zitten. Dit verraste Bram. De volgende dag liet Bram bewust de vogel los in de hoop dat de vogel weer terug zou komen na het roepen van zijn naam. En jawel het beestje kwam weer terug bij zijn baasje. Dit Bram altijd bijgebleven en hij bedacht dat hij vogels hierop kon trainen. Dat heeft hij inmiddels met de groep vogels die hij heeft gedaan en daarmee heeft hij veel bekijks. Er in inwoners van Loon op Zand die ’s avonds na het eten naar de Kasteelweide komen om te kijken of ze de vogels kunnen spotten. 
In het begin van de training gebeurde het dat hij een tijdje een vogel kwijt was. Inmiddels is dat niet meer het geval, hoewel niet de vogels wel een eigen wil hebben en niet altijd meteen naar beneden komen als hun naam geroepen wordt. Tijdens de trainingsperiode was het fijn dat er Facebook bestaat. Dankzij dit medium kregen Bram en Jill te horen waar de vogels gespot waren en konden ze worden opgehaald. Inmiddels heeft de vogelgroep een eigen groep van volgers op Facebook. Als je daarvoor belangstelling hebt, kun je je aanmelden bij de groep “Vrij vliegende vogels Loon op Zand”.

Nog steeds komt het voor dat een papegaai van Bram en Jill in een tuin in Loon op Zand neerstrijkt. Er is dan niet veel aan de hand. Maak foto’s met de vogel, probeer hem op je vinger op te stappen, maar geeft het zeker gaan eten. Doordat de vogels vrij rondvliegen hebben ze een gebalanceerde voeding nodig met verschillende fruitsoorten en zaden. Bram en Jill weten wat ze nodig hebben en verzorgen ze goed. De dierenarts wordt regelmatig bezocht. Zo krijgen bijvoorbeeld de papegaaien geen pinda’s omdat ze daardoor een schimmelinfectie kunnen oplopen. Daarnaast kunnen de vogels door het voeren tot vervelens toe terugkomen. Niet voeren dus!
Mocht je last hebben van een papegaai laat het Bram en Jill dat weten. Je kunt met hen in contact komen via Facebook. De vogel wordt dan zo snel als het kan opgehaald. Ze willen namelijk niet dat anderen last ondervinden van hun vogels.

Mocht je de vogels van dichtbij willen zien en meer informatie willen over deze hobby dan staan Bram en Jill daarvoor altijd open. Ze zullen je dan uitleggen dat er veel bij komt kijken bij het houden van vogels die vrij rondvliegen.

Bram en Jill benadrukken dat je niet te lichtvaardig moet denken over het houden van vrij vliegende papegaaien Het ziet er allemaal leuk uit, maar de vogels hebben veel aandacht nodig en het verzorgen is tijdrovend.  Er komt heel wat meer bij kijken dan bij het houden van een hond, kat of kanariepiet. Het is ook een vrij kostbare aangelegenheid. Het stel is het allemaal waard, ze krijgen namelijk ook veel terug van hun gevleugelde vrienden.

Tijdens mijn bezoek heb ik veel foto’s kunnen maken. Ik heb ook zitten spelen met de foto’s met Ai, dat geeft wel grappige effecten, maar het merendeel van de foto’s zijn puur natuur, zoals de vogels ook zijn. En ja, bij wijze van uitzondering deze keer ook een foto van mij. Een selfie met de edel papegaai Appie, we waren snel maatjes.

De foto’s zijn gemaakt op 15 juli 2023.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?