Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je kunt ook een rechtstreektse donatie doen. Zie hier.

Piano- en gitaarlessen in Loon op Zand

Pianoles

In menig huis is Loon op Zand voert muziek de boventoon. Dat is zeker het geval bij Frank en Janine Lamm. Ze zijn beide muziekdocenten en onderwijzen kinderen maar ook volwassenen in hun piano- en gitaarpraktijk aan de Scorpius 39. Het gaat hierbij om een verbouwde garage. De garagedeur is vervangen door een pui met veel glas. Ook zijn de muren voorzien van isolatie.

De muziekpraktijk sinds 2007 gevestigd aan de Scorpius. Na eerst een half jaartje in huis les te hebben gegeven is in 2008 de garage in gebruik genomen. Eerder woonden ze in de Collinsstraat waar ze ook les gaven. De liefde voor snaarmuziek bracht Frank en Janine bij elkaar. Ze leerden elkaar kennen aan het Brabants Conservatorium. Omdat er niet zo veel muziek geschreven is voor piano en gitaar vormen ze samen geen muzikaal duo. Samen met een andere gitarist heeft Frank wel een duo gevormd. Overigens bestaat dit duo niet meer ondanks het feit dat de naam van het duo (Duolisme) nog op de raam van de muziekpraktijk staat. Als je op Youtube zoekt naar Duolisme en Lamm vind je meerdere filmpjes van het duo.

Frank geeft 6 dagen in de week les. Dat doet hij niet alleen in zijn eigen muziekpraktijk in Loon op zand maar ook bij de muziekcentra in Vlijmen, Drunen, Waalwijk, Waspik, Heusden en Tilburg. Bij de muziekcentra gaat het vooral om les aan kinderen. Verder geeft Frank ook klassieke gitaar les aan volwassenen die van heinde en verre komen.
Bij Frank kun je in Loon op zand terecht voor lessen met Spaanse akoestische gitaar (nylon snaren), elektrische gitaar en staalsnaargitaar (ook western-gitaar genoemd). De laatste gitaar wordt vaak elektronisch versterkt en gebruikt in bandjes.

Anders dan een gitaar is een piano een groot instrument (Janine heeft een vleugel). Op mijn vraag of dit geen belemmering is voor ouders als hun kind wil spelen antwoordt Janine dat er tegenwoordig ook goede elektronische piano’s zijn die ook het toetsgevoel en het geluid hebben van een piano. Argeloos zei ik: o, een keyboard. Meteen word ik door Janine en Frank in koor gecorrigeerd: nee, geen keyboard, een elektronische piano is toch wat anders. Het mooie is dat deze piano’s niet zo plaats in beslag nemen en in allerlei prijsklassen te koop zijn.

Met de aanschaf van een muziekinstrument ben je er nog niet als je muziek wilt leren spelen. Er zal vooral veel tijd geïnvesteerd moeten worden in het oefenen. Het echtpaar benadrukt dat tijd een langrijke factor is. Het duurt een tijdje voordat je een muziekinstrument goed en leuk kunt bespelen. Uit even ervaring weet ik dat dit ook voor veel andere zaken geldt. Met het brouwen van bier en het maken van foto’s moet je ook een tijdje bezig zijn voordat je mooie resultaten krijgt. En dan nog moet je blijven oefenen… Maar dat oefenen is niet vervelend, het best leuk om te doen, je komt steeds een stap verder.

Ik was getuige van een paar korte lessen. Alle leerlingen hadden er veel plezier in. Aan de ouders van de kinderen was vooraf toestemming gevraagd voor het maken van foto’s. Bedankt Sandra, Lilian, Amélie (piano) en Sofie en Julian (gitaar) voor het mogen maken van de foto’s tijdens jullie lessen.

 

De foto’s zijn gemaakt op 11 november 2021.

Relatieve tags
Andere tags
logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?