Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je kunt ook een rechtstreektse donatie doen. Zie hier.

Koningschieten Sint Ambrosius Gilde

Koningschieten Sint Ambrosius Gilde

Het koningschieten bij het Sint Ambrosius Gilde kent veel tradities. Op 20 mei 2023 werden deze in ere gehouden.

Na het ophalen van de hoofdman ging het gilde in optocht naar het gildehuis aan de Klokkenlaan. Daar ontving Melanie Nieuwenhuisen de koning van de afgelopen 4 jaar de gildeleden. Aan haar werd een vendelgroet gebracht. Melanie en haar gezin boden het gilde een maaltijd aan bestaande uit soep en worstenbroodjes.
Vervolgens werd er een groepsfoto gemaakt door een “echte fotograaf” :-). Het werd een heuse statiefoto.
Daarna ging de groep in optocht naar de Kasteelweide. Daar aangekomen werden 3 rondes om de weide gelopen om te kijken of alles veilig was. Er werd nog een borrel gedronken geschonken door de nog regerende koning. De houten vogel werd bevestigd aan de schutsboom (een gemeentelijk monument). Door middel van een loting werd de volgorde van de schutters bepaald. Los van de loting mag de hoofdman als eerste een schot wagen. Hij mag zelfs 3 keer schieten en heeft het recht om schoten weg te geven. Daarvan maakte hij gebruik. Hij gaf een schot weg aan burgemeester Hanne van Aart en de beschermheer van het gilde.

Daarna kon het echte koningschieten beginnen. Het bleek een langdurige kwestie te worden, want hoewel er goede harde schoten werden gelost met de handboog gaf de vogel geen krimp. Na een tijd werd de staart eraf geschoten maar de rest bleef heel lang intact. Pas nadat de vogel verzwakt was door erin te boren werd er een vleugel afgeschoten. Hoofdman Jan van Riel overhandigde daarop de prijs, een horloge, aan de schutter. Vele schoten verder maakten niet dat de vogel zich gewonnen gaf. Omdat de schutters al heel wat uren aan het schieten waren werd de vogel verder verzwakt. Uiteindelijk was het Geert Snaphaan die de vogel aan flarden schoot. Hij is daarmee de nieuwe koning.

Na het wassen van de handen en het betalen van een penning werd hem het gildezilver omgehangen. Als nieuwe koning mocht hij over het vaandel van het gilde lopen. Iets wat verder alleen de koning en de paus mogen.
Ten slotte werd een vendelgroet gebracht aan de nieuwe koning.

De foto’s zijn gemaakt op 20 mei 2023.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?