Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Schoven met rogge en huttentut Duiksehoef

Korenschoven Duiksehoef

Aan de Duiksehoef is onder andere Otttersumse rogge en huttentut geteeld. De gewassen tegenover de kampeerboerderij zijn inmiddels geoogst.

De gewassen zijn geteeld door Piet van Laarhoven, die er liefhebberij in heeft om oude gewassen te telen. Hij doet dit zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Al eerder heb ik foto’s geplaatst van de rogge en ook emmer. Waar ik geen aandacht aan besteed had was huttentut, simpelweg omdat ik dit gewas niet kende.

Vermoedelijk weten meer mensen niet wat huttentut is. De Latijnse benaming is camelina sativa en andere Nederlandse namen zijn dederzaad, vlasdodder of vlasdotter. Het gewas, familie van de kool, doet het goed op arme gronden, bloeit rijk en is aantrekkelijk voor bijen. Het is één van de oudste cultuurgewassen in Nederland. Ruim voor het begin van onze jaartelling werd het al verbouwd. Piet vertelde mij dat hij het gewas verbouwd voor de stadsimker van Tilburg. Deze wil de kleine zaadjes van deze plant laten persen om zo olie te winnen. Huttentusolie is rijk aan aan Omega 3-vetzuren en antioxidanten en heeft een nootachtige smaak. De olie wordt gebruikt in de keuken maar ook voor cosmeticaproducten omdat deze snel de huid in trekt.

Terwijl we aan het praten waren viel mijn geoefend oog op een bijzondere libel. Met wat moeite lukte het er een scherpe foto van te maken. De Obsidentify app op mijn telefoon leerde mij dat het gaat om de bruinrode heidelibel.

De foto’s zijn gemaakt op 8 augustus 2022.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?