Met Loonsfotowerk.nl probeer ik een zo breed mogelijk beeld te geven van het dorp Loon op Zand en omgeving. Het onderwerp van een blog/fotoreportage varieert steeds. Omdat Loon op Zand niet zo groot is komen sommige onderwerpen terug zoals geboorteborden. Daar is natuurlijk niets mis mee omdat er steeds andere kinderen worden geboren op andere plekken.
Zo stond ik in de Willibrordusstraat en bewonderde ik het geboortebord van Sepp. Maar mijn aandacht werd ook getrokken door het keurige bordje naast de deur van de buren met de tekst: “Joan’s Naald & Draad Kledingreparaties”. Hmmm bedacht ik, dat is misschien wel een leuk onderwerp voor een blog. Terwijl ik zo stond te peinzen deed Joan onverwacht de deur open. Ze had mij voor de deur zien staan terwijl ze met de fiets thuiskwam en dacht dat ik een klant was die een kledingstuk kwam brengen… Wel had ze even haar twijfels omdat ik geen tas bij me had. 😉 Een afspraak om foto’s te maken terwijl ze aan het werk was, was snel gemaakt.
Afgelopen vrijdag stond ik weer voor het adres Willibrordusstraat 93. Ik werd gastvrij onthaald na aangebeld te hebben. Meteen bij het binnenkomen viel mij een rek op met kledingstukken. Even dacht ik dat het een gewone kapstok was maar Joan legde mij uit dat daar gerepareerde kledingstukken hingen. Heel vernuftig is de paskamer van Joan. Deze bestaat uit twee gordijnen. Eentje pal achter de voordeur en eentje iets verder in de gang. Tussen de gordijnen is een passpiegel zodat je alle privacy hebt bij het omkleden en kunt bekijken of alles in orde is.
In de gang heeft Joan ook een bonnenboekje voor de administratie. Normaal gesproken kom je niet verder als klant dan de gang. Omdat afgesproken was dat ik foto’s zou maken terwijl Joan bezig is met kledingreparatie togen we naar de zolder.
Ik keek mijn ogen uit. De vrij kleine ruimte was heel kleurrijk door de vele ritsen, klossen garen en knopen. Joan heeft hier 3 naaimachines en alles bij de hand voor het reparatiewerk. De zolder is nog niet zo heel lang verbouwd en heeft nu een groter raam waardoor Joan meer zonlicht heeft. Goed licht is wel zo fijn. Na het een en ander fotografisch te hebben vastgelegd en ook een filmpje te hebben gemaakt daalden we af naar de woonkamer. Hier deed ik een kort interview.
Op mijn vraag hoe ze tot haar bedrijf gekomen was vertelt Joan dat het maken van kleding iets is wat ze al heel lang met veel plezier doet. Het is altijd haar hobby geweest. Ze heeft dat meegekregen van haar moeder. Die was daarmee ook altijd bezig. Bij Joan thuis hadden ze 11 kinderen en er als altijd wel wat te vermaken of te repareren. Het was ook noodzaak omdat de vader van het gezin vroeg was gestorven en haar moeder het niet breed had.
Joan was werkzaam in de zorg maar omdat ze lichamelijke klachten kreeg moest ze hiermee stoppen. Via het UWV kwam ze terecht op de website van AmbachtNederland. Deze organisatie biedt 50plusser de gelegenheid om een ambacht te leren om zo weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Ze las een artikel over kledingreparatie. Nou, dat leek wel op haar lijf geschreven te zijn. Ze melde zich onmiddellijk aan. Nog dezelfde vrijdag kreeg ze een telefoontje van AmbachtNederland met de vraag waarom ze zich had aangemeld. Ze legde telefonisch uit dat ze het meegekregen had van haar moeder, het een hobby van haar was en het gewoon leuk vond. Zulke mensen zoeken we was de reactie. De maandag daarop werd ze weer gebeld, of ze dinsdags aanwezig kon zijn bij de opening van AmbachtNederland. Wat bleek: ze was de eerste die zich aangemeld had. Met haar man Anton is ze naar Den Haag gegaan en woonde daar de opening bij in het bijzijn van minister Koolmees.
De opleiding kon beginnen. Daarvoor had Joan een leermeester nodig. Ze trok haar stoute schoenen aan en stapte bij de kleermaker op het Wagnerplein in Tilburg binnen. Of ze daar het vak mocht leren? De puntjes op de i leren zetten, zoals Joan de formuleerde. Dat mocht. Na 1,5 jaar was ze gediplomeerd en kon ze haar eigen zaak beginnen. Net voor de uitbraak van de Coronapandemie heeft Joan haar diploma mogen ontvangen wederom in bijzijn van minister Koolmees. Vervolgens is Joan een paar keer op TV geweest in het kader de promotie van AmbachtNederland en het feit dat ze de eerste leerling was.
Ruim 2 jaar is Joan nu actief als kleermaker. Ze heeft het behoorlijk druk. En het wordt steeds drukker. De inwoners van Loon op Zand weten haar steeds beter te vinden. De mond tot mond reclame doet zijn werk. En ook het feit dat er weer feestjes gehouden kunnen worden maakt dat steeds vaker iemand bij haar voor de deur staat… 😊
Joan heeft vaste tijden dat ze open is. Je hoeft niet vooraf een afspraak te maken om een kledingstuk te brengen. Je kunt er terecht op maandag, dinsdag en donderdag van 10 tot 17 uur en van 18:30 tot 20:30 uur. Voor kledingreparatie hoef je Loon op Zand dus niet uit.
De foto’s zijn gemaakt op 15 oktober 2021.