Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je kunt ook een rechtstreektse donatie doen. Zie hier.

Houten adventskalenders in Loon op Zand en Kaatsheuvel

Houten adventskalenders in Loon op Zand en Kaatsheuvel

Ter gelegenheid van Black Friday waren de afgelopen dagen veel adventskalenders te koop. Die hebben bijna allemaal niets met het kerstverhaal van doen. Overigens is dit verschijnsel niet nieuw. Zo weet ik dat er al jaren bierkalenders verkocht worden. 24 flessen in een krat, alsof het altijd zo bedoeld is. Niets is minder waar. De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. De adventsperiode omvat 4 zondagen voor kerstmis en is dus langer dan 24 dagen. Gedurende de adventsperiode wordt er elke week een kaars aangestoken van de adventskrans.

Op Wikipedia heb ik het volgende gevonden over adventskalenders. “Het gebruik van een adventskalender is een traditie die stamt uit de 19e eeuw. Het is een hulpmiddel om in de adventstijd in huiselijke kring toe te leven naar Kerstmis, een belangrijk christelijk feest. De adventskalendertraditie is van oudsher in Duitsland en Oostenrijk het sterkst aanwezig.”
Dit wetende verbaast het mij niet dat Barbara Klaasse degene is die het initiatief heeft genomen voor het plaatsen van houten adventskalenders in de voorportalen van de kerken St Jan in Kaatsheuvel en St Jans Onthoofding in Loon op Zand. Barbara komt oorspronkelijk uit Duitsland. De liefde bracht haar 21 jaar geleden naar Nederland. Anita Perrij vond dit ook een goed idee en samen hebben ze de twee adventskalenders gemaakt.
De bedoeling van een kerkelijke adventskalender is dat bezoekers naar de kerk gaan buiten de mis. Door middel van plaatsjes en teksten wordt men aan het denken gezet.
Barbara en Anita zijn zo’n twee weken geleden begonnen met het maken van de kalenders. Op mijn vraag of dit iets te maken had met het annuleren van de Loonse Kerstklokkenloop reageren ze ontkennend. Het initiatief was eerder in de week gelegd bij de pastoor. Deze gaf zijn toestemming tot vreugde van de dames. Naast de kalender komt er ook nog een kaartenbak met uitleg van de plaatjes, opdrachten voor kinderen en recepten. De kaartjes mogen mee naar huis worden genomen.

Corne en Theo, de echtgenoten van Barbara en Anita hebben meegeholpen bij het realiseren en plaatsen van de kalenders in de kerken. Ook pastoor Luijckx bood een helpende hand. De pastoor was overigens een prima gastheer.

De foto’s zijn gemaakt op 27 november 2021.

logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?