Meer recente blogs.


Vind je de foto's van Loonsfotowerk.nl leuk? Geef de site een steuntje in de rug door eerst op de onderstaande banner te klikken en dan pas inkopen te doen bij Bol.com. Loonsfotowerk.nl krijgt dan een kleine provisie die gebruikt wordt voor de kosten van deze site. Het kost je geen cent extra.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Je kunt ook een rechtstreektse donatie doen. Zie hier.

Geboorteborden in Loon op Zand

geboorteborden loon op zand

Het is een goed gebruik dat bij een geboorte van een zoon of dochter een bord in de voortuin geplaatst wordt.

In de periode van 28 juli tot en met 8 november 2022 heb ik in Loon op Zand foto’s gemaakt van borden, stickers en een raamschildering waarop te zien was dat een baby geboren is. Daarvoor heb ik een paar keer kriskras door het dorp gefietst. Maar het kan zijn dat ik een bord gemist hebt.

Alle ouders alsnog van harte gefeliciteerd.

Op de site geboortebordkopen.nl vond ik het volgende over de traditie van geboorteborden:

“Wat is een geboortebord? In de provincies Noord-Brabant en Limburg kunnen ze het zich bijna niet voorstellen dat niet iedereen weet wat een geboortebord is. Maar de traditie van geboorteborden is dan ook van oorsprong echt iets wat vooral in die twee provincies leeft. Veel mensen, vooral boven de rivieren zullen zich dan ook afvragen wat een geboortebord is.

De oorsprong van het geboortebord ligt bij de ooievaar. Vroeger, als er een kind werd geboren, dan wilden men graag kenbaar maken in het dorp dat het verwachte kind was geboren. Vooral vanuit buurtverenigingen, families of vriendengroepen werd dan een ooievaar geschilderd op hout en in de tuin geplaatst bij de kersverse ouders. Vaak werd bij deze ooievaar ook nog een doek om de snavel gebonden met een pop erin. En onder de ooievaar werd een bordje bevestigd met de naam van het kind er op. Deze ooievaar van hout is eigenlijk het eerste geboortebord dat we kennen.

Na de jaren 90 werd de traditionele ooievaar steeds vaker vervangen door een andere versiering. Wel weer een geschilderde afbeelding op hout en in contouren gezaagd. Maar de ooievaar maakte vaker plaats voor een afbeelding die paste bij de ouders, of bijvoorbeeld disneyfiguren waren ook erg in trek. Dus om in het kort de vraag te beantwoorden wat nu eigenlijk een geboortebord is : Een geboortebord is eigenlijk een versiering voor in de tuin wanneer er een kind is geboren. Zo’n geboortebord kan allerlei vormen hebben. Waar ze voorheen altijd met een paal in de grond werden geplaatst, zie je ook steeds vaker dat er spandoeken, vlaggen om raamborden worden gebruikt.”

Relatieve tags
Andere tags
logo loonsfotowerk

Wil je een foto afgedrukt hebben?
Of heb je een suggestie voor een fotoreportage?