Dat er dit jaar op 2 velden gelegen aan de Loonse Molenstraat gerst geteeld is heb ik eerder laten zien https://loonsfotowerk.nl/gerst-aan-de-loonse-molenstraat/
Deze gerst is inmiddels geoogst. Door mij zijn daar foto’s en ook een filmpje van gemaakt. Het was leuk om te merken dat meer toeschouwers waren. Het oogsten van graan is iets wat je niet iedere dag ziet en met een moderne combine waarbij het graan meteen gedorst wordt is het zo gebeurd.
Het gaat om brouwgerst, dat wil zeggen gerst die gebruikt wordt voor het bereiden van bier. De gerst is geteeld door Jochem van de Langenberg van Van de Langenberg Landbouw. Het agrarisch bedrijf is een tijd geleden overgeschakeld van een veeteeltbedrijf (varkens) in een landbouwbedrijf. Jochem is trots boer te zijn. En als hobbybrouwer ben ik natuurlijk ook trots dat zo dicht bij huis brouwersgerst geteeld wordt.
Aan brouwersgerst worden hoge eisen gesteld. De gerst moet namelijk vermout worden. Tijdens het mouten wordt de natuur voor de gek gehouden. Maar voordat dit kan moet de gerst eerst een tijdje liggen. Het vochtgehalte van de gerst mag niet te hoog zijn om schimmelvorming en te vroeg kiemen voorkomen.
Na de zogenaamde kiemrust week de mouter de gerst in water. De korrel neemt water op en de kiem begint te groeien. Omdat de mouter geen plantjes wil kweken maar mout wil bereiden wordt de gerst (die dan goenmout heet) gedroogd. De duur en de temperatuur tijdens het droogproces bepaalt de kleur van de mout. Voor een pils wordt bleke mout gebruikt en voor een donker bier mout die bij een hoge temperatuur gedroogd is.
Het is de bedoeling dat de gerst vermout wordt voor de trappistenbrouwerij Koningshoeve. Een brouwerij die ik goed ken.
De foto’s zijn gemaakt op 3 augustus 2022.